A hónap köve: JÁDE

A képen: Gordon Wells (jádefaragó mester) alkotása látható. A szobor neve: Pacific Guardien

JÁDE

A jáde ősidők óta nagy tiszteletnek örvendő kő. Mivel lelőhelye elsősorban Kína, Tibet és Myanmar, így főleg távol-keleten terjedt el az iparművészetben. A jáde tulajdonképpen két egymáshoz nagyon hasonló követ jelöl: nefrit és jadeit. Eredeti neve a spanyol „piedra de ijanda”-ból származik, amely ágyékkövet jelent, mivel kiváló gyógyító hatással rendelkezik vesebántalmak (párkapcsolati problémák) esetén és amuletteket készítettek belőle. (Görögül pedig a nehpros vesét jelent.)

Míg nálunk az alabástrom, addig Kínában a jáde jelképezi a női szépséget. A szép hölgyek bőrének hamvasságát a jádéhez hasonlítják.
A kínai mitológiában a Holdon lakik az Örök Élet elixírjét mozsarában törő jáde-nyúl, ezért vált ez a kő a hosszú élet jelképévé is. A taoisták, illetve a népi vallásosság szerint a legtiszteletreméltóbb és leghatalmasabb uralkodó a Jáde császár (Yuhuang), a Világmindenség Ura, a Legfelsőbb Mennyek lakója.

Keleten a szexuális szimbolikában is jelentős szerepet kapott: a „jáde-rúd” (yuheng) a kínai erotikus irodalomban a férfi nemiszerv gyakori megnevezése.
A zöld jáde nyugtatja az idegrendszert, használhatjuk megromlott kapcsolatok rendbetételére, illetve a szenvedélyt eredményességet hozóvá teszi.

A zöld szín alapvetően a gyógyítást és Rafael Arkangyalt szimbolizálja, így a zöld ásványok segítségével Vele is könnyebben felvehetjük a kapcsolatot.
Ezen kívül a szívcsakra színe is (a rózsaszín mellett), így a kövek segítségével a szívcsakrához kapcsolódó kihívásokra találhatunk megoldást, ide kapcsolódva fejtik ki jótékony hatásukat.