A hónap illóolaja: OREGANO (Origanum vulgare)

OREGANO (Origanum vulgare)

Az illóolajhoz kapcsolódó fogalmak:

  • felráz
  • erőt ad
  • megtisztít
  • bátorságot ad

Illata: gyógynövényes, éles, zöld, kámforos

Illóolaját a növény leveleiből vonják ki, vízgőz desztillációval.

Az oregánó leginkább fűszernövényként ismert és elterjedt, legfőképpen a mediterrán konyhák ízvilágában. Tudunk kell azonban, hogy a benne rejlő kincsek messze túlmutatnak ezen a korlátozott felhasználási területen. A hatóanyagait alkotó kémiai vegyületek hatásait már az ókori Egyiptomban is ismerték, és előszeretettel alkalmazták, például köhögés csillapítására. Később a görögök sebeket gyógyítottak vele, majd a középkorban az ételeket tartósították vele, ami a járványok idején kifejezetten hasznos alkalmazási területnek bizonyult.
Most, hogy az új év valóban (energetikailag) is beköszöntött, érdemes lehet felkészíteni a testünket is a bennünket érő új hatásokra, változásokra. Ez az illóolaj kiváló választás lehet az évszakváltáskor aktuálissá váló tisztítókúrák során. Lelki és szellemi szinteken pedig erőt és bátorságot meríthetünk belőle. Hozzásegít, hogy el tudjuk kezdeni a ránk váró feladatokat, cselekvésre ösztönöz.
Ez az időszak kifejezetten kedvez a régi elengedésének (életünkből történő kitisztításának), terveink szövésének, az új dolgokba kezdéshez és az új alapok megépítéséhez.

Néhány felhasználási javaslat a számos területből:

  • kapszulába cseppentve (1 csepp!) alkalmazhatjuk belsőleg is, ha szeretnénk szervezetünk egészséges immun funkcióját fenntartani vagy megerősíteni azt
  • belsőleg fogyasztva támogathatjuk szervezetünk keringési rendszerét is (1-2 cseppet kapszulába cseppentve)
  • megfázásos, felső légúti megbetegedés esetén a helyiségben párologtatva fertőtleníthetjük a levegőt, enyhíthetjük a tüneteket, csillapíthatjuk a köhögést
  • takarítás során felülettisztításra is használhatjuk (fél literhez kb. 10 csepp illóolaj).

FIGYELEM! GYERMEK KEZÉBE NE KERÜLJÖN!
VÁRANDÓSOK, SZOPTATÓS KISMAMÁK ÉS ORVOSI KEZELÉS ALATT ÁLLÓK KONZULTÁLJANAK A KEZELŐORVOSSAL HASZNÁLAT ELŐTT!
KERÜLJÜK EL A SZEMBE, BELSŐ FÜLJÁRATBA VAGY ÉRZÉKENY TERÜLETEKRE JUTÁSÁT!

Szakmai lektor: Molnárné Papp Gyöngyi – aromaterapeuta
Szerkesztette: Kevi Andrea