A hónap illóolaja: RÓMAI KAMILLA (Anthemis nobilis)

RÓMAI KAMILLA (Anthemis nobilis)

Az illóolajhoz kapcsolódó fogalmak:

  • vigasz
  • lágyság
  • puhaság
  • gyógyító erő

Illata: virágos, édes, gyógynövényes

Illóolaját a virágból vonják ki, vízgőz desztillációval.

Kedvelt gyógynövény, sokoldalú felhasználhatósága okán. Már az ókori rómaiak is előszeretettel alkalmazták, különösen a háborúba induló katonáknál, lelki nyugalmuk és bátorságuk növelése érdekében.
A növények gyógyítójának is hívják, mert megvédi a környezetében lévőket is az ártalmas behatásoktól. Többek közt erre mondják, hogy “kicsi a bors, de erős”, ugyanis alig egy lábfej magasságúra nő meg, apró szürkés-zöldes levélkéi vannak. Virágzata százszorszépszerű, illata kifejezetten aromás, enyhén almaillatú. Illóolaja széleskörűen alkalmazható a test, a lélek és a szellem szintjén is.

Fizikai szinten gyulladáscsökkentő hatású, akár bőrről, akár – belsőleg fogyasztva, például teaként – felső légúti megbetegedések esetén, köhögésre is kiváló. Előszeretettel használják kozmetikai termékekben is, például samponok, hajápolók, arc- és testápolók körében.
Lelki és szellemi szinten nyugtató hatású. Elcsendesíti az elmét, a cikázó gondolatokat. Lágyan bevon gyógyító burkával, ahol biztonságban érezhetjük magunkat.

Néhány felhasználási javaslat a számos területből:

  • kedvenc test- vagy arcápolónkba cseppentve, használata elősegíti a bőr fiatalos megjelenését;
  • ugyanígy alkalmazható a sampon vagy egyéb hajápolók esetében, szintén fiatalon tartja a kezelt területet;
  • érdemes kipróbálni az esti teázás alkalmával is, akár mézzel elkeverve egy cseppet adjunk hozzá a teához, ez megnyugtat és eloszlatja az elménket borító borús felhőket, segít elcsendesedni;
  • alkalmazhatjuk párologtatva is, mellyel az egész szoba hangulata megnyugtatóvá válik, olyan hellyé, ahol biztonságban érezhetjük magunk, mint egy pihe-puha fészekben;
  • lefekvés előtt a talpon (testápolóval vagy frakcionált kókusz olajjal) elmasszírozva, könnyebben alszunk el és nyugodt, pihentető lesz az éjszakánk.

FIGYELEM! GYERMEK KEZÉBE NE KERÜLJÖN!
VÁRANDÓSOK, SZOPTATÓS KISMAMÁK ÉS ORVOSI KEZELÉS ALATT ÁLLÓK KONZULTÁLJANAK A KEZELŐORVOSSAL HASZNÁLAT ELŐTT!
KERÜLJÜK EL A SZEMBE, BELSŐ FÜLJÁRATBA VAGY ÉRZÉKENY TERÜLETEKRE JUTÁSÁT!

Szakmai lektor: Molnárné Papp Gyöngyi – aromaterapeuta
Szerkesztette: Kevi Andrea