Akupresszúra

Az akupunktúrának és az akupresszúrának közös a története, több mint 2500 éves hagyományuk van.
Az alapvető különbség köztük, hogy a test adott energia pontjait az akupunktúra esetében speciális tűkkel megszúrjuk, míg az akupresszúránál masszírozzuk.

Az akupresszúra tehát, a szó szoros értelmében véve pontnyomásos kezelési mód. Az akupresszúra végzéséhez nincs szükség orvosi diplomára, ellentétben az akupunktúrával.

Az akupresszúra lényege az egyensúlyteremtés.
Ha valakinél felborul a lelki egyensúly, akkor ez szükségképpen valamilyen testi megbetegedéshez vezet. Ez a megállapítás fordítva is igaz. Minden testi betegséget lelki zavarok előznek meg.

Az akupresszúra nem a tüneteket, a lokális okot kezeli, hanem a tüneteken keresztül a kiváltó okot. A szervezet energiarendszerének teljes hálózatát segíti a helyes működés irányába. Az akupresszúra legnagyobb érdeme, hogy befolyásolhatjuk vele az életenergiánk áramlását, a túlságosan felgyülemlett energiát elvezetjük, az elakadt energiát pedig ismét megindíthatjuk. Ha az életenergia (qi) kellő mennyiségben jut el a szerveinkhez, vagyis energetikai egyensúly van, akkor vagyunk egészségesek. Valamennyi kezelés kiindulópontja tehát az energia áramlás zavarainak felismerése, majd pedig a hiány, illetve a többlet megszüntetése. Az áramlás egyensúlyának megteremtésével természetesen visszaáll az egészséges állapot.