Chikung

A chikung a kínai kultúra nagyszerű hagyománya.

A chikung szavak jelentése:

  • Chi: energia, mely megtalálható az univerzumban, a földben, és minden élőlényben.
  • Kung: munkálkodást, művelést, fejlesztést jelent.

A chikung tehát belső energiánk fejlesztését jelenti, beleértve az irányítást és növelést is.

A chi az emberi testben a meridiánokban áramlik. A kínaiak több ezer éve tanulmányozzák az ember és a természet elemeinek összefüggéseit. Tapasztalataik alapján, különféle gyakorlatokat fejlesztettek ki, amelyek segítik a minket körülvevő világgal való harmonikus együttélést. Kutatásaik alatt azt is felfedezték, hogy e gyakorlatok révén képesek lehetnek saját energiarendszerük erősítésére. Ennek a lehetőségnek a felismerése ösztönözte az újabb kutatásokat, amelyek a chikung rendkívül hatékony alkalmazásait eredményezték, mind egészségük megőrzésére, mind harcművészeti teljesítményük fejlesztésére.
A chikungnak számtalan különféle fajtája létezik. Léteznek ősi formái, melyek nemzedékről nemzedékre, mestertől tanítványra szálltak. Vannak olyan technikák, melyeket az idők során folyamatosan fejlesztettek, módosítottak, ennek megfelelően sok mester megteremtette saját stílusát. Az alapelvek azonban minden stílusban azonosak, és az ősi gyökerekből erednek, csak gyakorlati alkalmazásuk tér el egymástól.

Általánosságban kétféle gyakorlási módszert különböztetünk meg: waidan és neidan chikungot. A két módszer összekapcsolása a taichi-chikung, amely a taichi formák és a chikung gyakorlatok speciális kombinációja.