Shiatsu

A shiatsu egy japán, de a hagyományos kínai orvosláson alapuló akupresszúrás masszázsfajta.

A testben keringő életenergia harmonizálására szolgál, melyet a hagyományos kínai orvoslásból átvett meridián és akupunktúrás pontok érintésével ér el.
Célja, hogy a meridiánokban keringő életenergiát (csít)  egyensúlyba hozza. Megszűntesse az elakadásokat, hiányokat, pangásokat, melyek kibillentik egyensúlyából a szervezetet. Nem tüneteket kezel, hanem magát az embert.

Mivel egy probléma sem választható el az „egésztől”, a teljes testet kezeljük minden alkalommal. Filozófiai hátterét a Tao alkotja, mely a távol keleten a világ rendező és irányító elve. Az állandó változást, és a változáshoz szükséges környezetet, teret hozza létre. Ezt teszi a shiatsu is. A kezelés hatására létrejön a változásokhoz szükséges környezet, teret kapnak az energiák az átalakuláshoz, változáshoz. Az állandóan változó, folyamatosan mozgó energiákat felszabadítja és megteremti nekik a környezetet ahhoz, hogy kiegyenlítődjenek a testben.

A kezelés hatására jobb közérzet, derűs, optimista lelkiállapot jön létre. A fájdalmak csökkennek vagy eltűnnek, a szervek működése harmonikussá válik. Erősödik a testtudatosság és megtanít érzékelni a változásokat.