A hónap illóolaja: CANANGA (Cananga odorata var. macrophylla)

CANANGA (Canaga odorata var. macrophylla)

Az illóolajhoz kapcsolódó fogalmak:

  • nőiség
  • ellazulás
  • érzékiség
  • elragadtatás

Illata: édes, gazdag, fűszeres (kevésbé virágos az illata, mint az Ylang-Ylangnak)

Illóolaját a növény virágából vonják ki, vízgőz desztillációval.

A Fülöp-szigeteken, Szumátrán, Madagaszkáron, Comore-szigeteken honos növény. Nevének jelentése: a virágok virága. Méltán kapta ezt a nevet, hiszen illata páratlan. Párját, az Ylang-Ylangot már a XIX. századtól kezdve megtalálhatjuk a leghíresebbé vált parfümök alapanyagaként (ld. Chanel Nr. 5).
A kozmetikai iparban luxustermékek összetevőjeként is számon tartják, számos bőr- és hajápoló termék esetében.
Az aromaterápiában elsősorban nyugtató, ellazító hatása miatt használjuk, de szem előtt kell tartani, hogy egyben erős afrodiziákum is. Megfelelő hígításban alkalmazva egyensúlyba hozhatjuk magunkban a yin (női, befogadó) minőségeket. Ez a mai modern, felgyorsult, megfelelésekkel teli (erősen yang minőségű) világban különösen kiemelt jelentőséggel bír. Nem csak nők részére ajánlott, mivel a yin minőségek erősítése okán képes összhangot teremteni a részünket alkotó animusszal/animával. Segítségével létrehozható az egyensúly és a teljesség megélése. Nagyon erős stresszoldó és lazító hatása van, ezáltal kiválóan támogatja a meditációt/relaxációt, segíti a belső csönd megélését. Amennyiben készen állunk, megnyitja a kapukat a magasabb szférák minőségei felé.

Néhány felhasználási javaslat a számos területből:

  • belsőleg fogyasztva (kapszulával 1-2 csepp) erős antioxidáns, sejtmegújító és immunerősítő hatása van,
  • párologtassuk diffuzorba cseppentve (3-4 csepp), ha szeretnénk nyugodt, stresszmentes és meghitt légkört teremteni és a feszültséget elengedni,
  • egy hosszú és fárasztó nap után, frakcionált kókusz olajjal hígítva vagy kedvenc testápolónkhoz cseppentve, egy kellemes masszázzsal elősegíthetjük, hogy a testünk minél könnyebben megszabaduljon a nap során benne felgyülemlett feszültségtől,
  • vehetünk egy forró fürdőt is ezzel a céllal, pár csepp cananga olajjal “megbolondítva” (vivővel hozzáadva) a fürdővizet,
  • kedvenc arcápolónkba cseppentve élvezhetjük jótékony hatását kozmetikai vonatkozásokban is,
  • nőként parfümként alkalmazható a pulzus pontokra cseppentve,
  • lelki szinteken segít oldani és elengedni a szakrális csakra témáival, az intimitással, a nőiséggel és a befogadással kapcsolatos kihívásokat is.

FIGYELEM! GYERMEK KEZÉBE NE KERÜLJÖN!
VÁRANDÓSOK, SZOPTATÓS KISMAMÁK ÉS ORVOSI KEZELÉS ALATT ÁLLÓK KONZULTÁLJANAK A KEZELŐORVOSSAL HASZNÁLAT ELŐTT!
KERÜLJÜK EL A SZEMBE, BELSŐ FÜLJÁRATBA VAGY ÉRZÉKENY TERÜLETEKRE JUTÁSÁT!

Szakmai lektor: Molnárné Papp Gyöngyi – aromaterapeuta
Szerkesztette: Kevi Andrea