Érzelmi aromaterápia – a tavaszi fáradtságtól a depresszióig (1. rész)

Nagy igazság az, hogy akkor tudunk valami ellen tenni, ha felismerjük a háttérben meghúzódó okokat.
Gondolom, sokan vagyunk úgy, hogy mikor a hosszú, sötét téli napok után hirtelen ránk tör a Fény és a kellemes, bőrünket cirógató meleg, nem is értjük, miért vagyunk enerváltak, motiválatlanok, kedvetlenek, mikor ezt vártunk: a Napsütést és a kellemes tavaszi borzongást?!?

Amit a tapasztalatok és a tények mondanak a tavaszi fáradtságról:

  • kora tavasszal sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak.
  • A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az “alvási hormon” (melatonin) és a “boldogság hormon” (szerotonin) szintjének szezonális ingadozása.
  • Télen fokozódik a melatonin képzés és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével, a nappalok hosszabbodásával több fény éri a szervezetünket, csökken a melatonin produkció, és ez, átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.
  • A szerotonin képződést a fény fokozza. Az alacsony szerotonin szint depressziót, örömtelenséget okoz.

Dióhéjban a két hormonról:

  • A melatonin képzését a hipotalamus vezérli a fény/sötétség változásairól kapott információ alapján, majd a tobozmirigy (epifízis, glandula pinealis) választja ki.
  • Termelődését a következő illóolajok serkentik: levendula, tömjén, bazsalikom, vetiver, szantál.
  • A szerotonint főként a gyomor-bél rendszer állítja elő és legnagyobb része a vérlemezkékben és az agyban (főként a hipotalamuszban) tárolódik.
  • Termelődését a következő illóolajok serkentik: levendula, kamilla.

A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hormonszintek változása, hanem a hideg hónapokban megszokott étrend is felelős. A téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, a nyárhoz viszonyítva kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, és így előbb utóbb ásványi só- és vitaminhiány alakul ki. Változtassunk étkezési szokásainkon! Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára. Mozogjunk sokat a friss levegőn, a test mellett ápoljuk lelkünket is.

Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Ne keltsünk, de kerüljük a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Az igaz emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában.

Betekintés néhány segítségül hívható illóolaj kulisszatitkaiba:

Levendula:
hatóanyagai az észterek és monoterpenolok. Felveszi a harcot az idegességgel, ingerélenységgel, depresszióval, kimerültséggel. Alkalmazhatjuk félelmek, ideges szívdobogás vagy stresszhelyzet esetén is.

Kamilla:
hatóanyagai a szeszkviterpének és az oxidok. Kiegyensúlyozó, stabilizáló hatása következtében csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Segít az átmeneti időszakokban a nagy változásoknál. Erősíti a felelősségvállalást.

Folytatás következik…

Szakmai lektor: Molnárné Papp Gyöngyi – aromaterapeuta
Szerkesztette: Kevi Andrea